luni, 2 februarie 2009

PROPRIETATI FIZICE ALE SOLULUI

PROPRIETATI FIZICE ALE SOLULUI

 

Umiditatea – Cantitatea de apa care poate fi indepartata prin uscare la temperatura de 105-110oC, exprimata in grame si raportata la 100g de sol uscat

 

Indici hidrofizici - Coeficient de higroscopicitate = umiditatea pe care o prezinta solul dupa ce a ajuns la un echilibru cu o atmosfera avand o umiditate relativa de 94%. Cantitatea de apa astfel fixata nu umezeste vizibil solu care pastreaza culoarea de uscat. Aceasta apa de numeste "apa de higroscopicitate" si se elimina in totatlitate in stare de vapori numai prin incalzire in etuva la 105-110oC. Se noteaza cu CH.

 

Densitatea aparenta (masa volumetrica) -Da= denistatea volumetrica = greutatea unitatii de volum de sol uscat in asezare naturala.. Determinarea greutatii volumetrice urmareste volumul ocupat de particulelel solide precum si a spatiului poros dintre ele. In mod curent pentru determinarea greutatii volumetrice se recolteaza probe de sol in asezare naturala cu ajutorul unor cilindrii metalici cu volum cunoscut.

 

 

Densitatea (greutatea specifica)-D- reprezinta greutatae unitatii de volum din faza solida a solului, fiind o proprietate constanta in timp. Pentru determinare se foloseste metoda picnometrului, urmarindu-se detreminarea volumului ocupat de particulele solide ale unei cantitati de sol cunoscute.

 

Porozitatea- porozitaea totala (PT)-porozitatea de aeratie (PA) = (spatiu lacunar) proportia care nu este ocupata de particulele solide is care poate fi ocupata cu apa si aer.

 

Textura (compozitia granulometrica) = proportia in care particulele de sol de diferite marimi (de la cele coloidale de argila si pana la celegrosiere de nisip si de pietris) paticipa la alcatuirea solului.

 

 

PROPRIETATI CHIMICE ALE SOLURILOR

 

Carbonatii din sol – carbonatii alcalino-pamantosi si greu solubili CaCO3 si MgCO3, care sunt frecventi intalniti in sol

 

Aciditatea solului:

                          aciditatea actuala pH-ul – este detreminata de totalitatea ionilor de H+ (si de Al dupa unii autori) care circula liber in solutia solului. PH-ul reprezinta logaritmul zecimal cu semn schimbat al concentratiei ionilor de hidrogen. Masurarea lui se poate face prin metode potentiometrice  si prin metode colorimetrice.

                          aciditatea potentiala a solului reprezinta acea parte a aciditatii determinata de concentratia ionilor de hidrogen (si de Al dupa unii autori) fixati la nivelul complexului adsorbtiv al solului si care prin procese de schimb pot trece la nivelul  solutiei solului (devin activi), determinand acidifiecrea acesteia. Aciditatea potentiala, in functie de mobilitatea ionilor de hidrogen poate fi:

-    aciditate de schimb (As) = aciditatea care se evidentiaza la tratatrea solului cu o solutie neutra (KCl 1n) si este data de ionii de hidrogen retinuti mai slab in complexul adsorbtiv

-    aciditate hidrolitica (Ah) = este aciditatea care se manifesta la tratarea solului cu o solutie salina ce hidrolizeaza alcalin si care include ionii de H mai puternic retinuti in complexul adsorbtiv al solului.

 

Suma cationilor bazici de schimbSB – este suma bazelor schimbabile si reprezinta continutul de cationi schimbabili ai elementelor alcaline si alcalino-pamintoase (K+, Na+, Ca2+, Mg2+), exprimata in me/100 g sol.

 

Capacitatea de schimb cationic (T) = reprezinta sum acontinuturilor de cationi schimbabili din sol (reversibili adsorbiti: K+, Na+, Ca2+, Mg2+, H+, Al3+),, se exprima in me la 100 g de sol. Se determina prin calcul, inssumand suma bazelor de schimb si aciditatea de schimb totala: Tme la 100g sol = SB +SH

 

Grad de saturatie in baze: (V%) – arata proportia in care complexul adsorbti al solului este saturat cu cationi bazici. Se exprima in procente si se stabileste prin calcul: V%=(SB/T)·100

 

 

Cantitatea de humus – humusul este cel mai important component organic al solului, fiind alcatuit in cea mai mare parte din compusi organici specific (acizi humici). Continutul in materie organica din sol se poate determina prin metode diercte rpin masurarea pierderii in greutate la calcinarea probei sau la distrugerea materiei organice cu perhidrol sau prin metode indirecte, pe baza anumitor elemente din compozitia humusului (C sau N).

 

-                Continutul in azot total

-                Saruri solubile

-                Continut de fosfor

 

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

comentarii dofollow